Composthoop met warmtewisselaar, een beknopte inleiding

Deze basisregels van composteren vond ik op de site van Velt. In hun Handboek Ecologisch Tuinieren worden er maar liefst 33 bladzijden aan gewijd (p. 105-138). Een goede video vind je hieronder. Stel vertaling in het Nederlands in als Engels je niet zo ligt. Over de verhouding stikstof/koolstof vind je hier een goed artikel.

Onze groep moet nog ervaring opdoen met composteren, dus nu al direct warmte opwekken met compost is waarschijnlijk wat te hoog gegrepen, maar het kan en het werkt perfect.

Biomeiler instructie video

Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65 graden) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een woning of opslagvat getransporteerd worden. Het belangrijkste is natuurlijk dat een biomeiler in een jaar meer als honderd kuub hoogwaardige houtcompost produceert, die je kunt gebruiken om de grond te verbeteren voor voedselproductie.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op de instructie video, gemaakt door Wout Boekeloo en Peter Jan Brouwer bij de opbouw van een biomeiler door Frank Scholtens, wordt het proces volledig uitgelegd. In het voorbeeld wordt een omvangrijke composthoop aangelegd, maar het kan ook op kleinere schaal in een compostbak zoals je ziet op onderstaande foto en deze video.

Courtesy the Permaculture Research Institute: http://permaculturenews.org/2010/01/11/free-hot-water-from-compost-wheelie-bin/
Courtesy the Permaculture Research Institute: http://permaculturenews.org/2010/01/11/free-hot-water-from-compost-wheelie-bin/

Jean Pain: de pionier van warmteuitwisseling via compostering

De Fransman Jean Pain (1930–1981) ontwikkelde het proces van warmte-uitwisseling via compostering in 1960 in het Franse Var. Zijn systeem heeft veel navolging gekregen. Het is een methode om van houtsnippers en groenafval snel een goede compost te maken.

Daarbij ontstaat ook veel warmte die door middel van een warmtewisselaar in het binnenste van de composthoop kan overgedragen worden naar water. Het warme water kan vervolgens in serres voor verwarming of in huis voor douchen, wassen en verwarming gebruikt worden.

Er is een Duitse documentaire (Engels ondertiteld) gemaakt in 1980 over het werk van Jean Pain.In Londerzeel, België is het comité Jean Pain opgericht in 1978. Zij verzorgen de herdruk en verspreiding van het boek dat Jean en Ida Pain schreven: Een Andere Tuin of De Methoden Jean Pain.

Procesbewaking is cruciaal

Temperatuur meten van het composteringsproces… met een warmtewisselaar volstaat het om de temperatuur van het water te meten.

Foto: Arie van Ziel, 2011, courtesy studiocontent.org: http://studiocontent.org/de-tielse-composthoop/

Temperatuur meten van het composteringsproces kan natuurlijk ook met onderstaand toestel. Het meet temperatuur, vochtigheid en Ph van de composthoop. Deze methode laat toe om op verschillende plaatsen van de composthoop de temperatuur te meten. De temperatuur kan namelijk verschillend zijn op verschillende plaatsen. Het gevaar dat door de broei de temperatuur te hoog oploopt is niet denkbeeldig.

Temperatuurmeter voor composthoop

Een duidelijke en beknopte uitleg over het broeien (warm worden) van biomassa en de eventuele gevaren ervan wordt gegeven op de online bibliotheek InfoNu.

Courtesy; In the living kitchen
Jawel, het kan ook in de winter. Courtesy ‘In the Living Kitchen’: https://inthelivingkitchen.wordpress.com

Praktijkvoorbeelden

Bau eines Biomeilers zur Beheizung eines Gewächshauses, Biomeiler die een serre verwarmt

Bouwval gezocht en gevonden, over de opbouw van een Biomeiler door Frank Scholtens

Compost Water Heater, a report on Mother Earth News’ third attempt at building and using a compost water heater.

Could Your Compost Bin Heat Your Home?, Huisverwarming

De Groene Musketiers, met kostenberekening van Biomeiler

Hybrid Solar-Compost Powered Water Heating System (Ethiopia), The Permaculture Research Institute

Achtergrond en technische info

Biomeiler NL

Broei in Biomassa

Comité Jean Pain VZW

Compost Physics, Cornell Waste Management Institute.

Constructing your own Biomeiler, Native Power

Compost Heating System by Katrina Spade, opbouw in zeven stappen met foto’s

Free Hot Water from Compost Wheelie Bin, The Permaculture Research Institute. Kleinschalige biomeiler in een compostvat.

Kreis Unna, Holzwickede, Projekt Biomeiler !,  zeer professioneel gemaakte biomeiler in een woonwijk, met heel veel foto’s.

On-Farm Bin Composting of Deadstock, industrële installatie met heel wat techische gegevens

Wat is een Biomeiler, Studio Content. Opbouw uitgelegd in het Nederlands

Stadslandbouw voor iedereen

Advertentie

Een gedachte over “Composthoop met warmtewisselaar, een beknopte inleiding

Reacties zijn gesloten.