Over de Lochtingen

De doelstellingen van de feitelijke vereniging de Lochtingen zijn:

  • cohesie en gemeenschapszin in de buurt bevorderen;
  • sociale rechtvaardigheid bevorderen;
  • een breed publiek laten participeren;
  • ecosystemen minder belasten of zelfs versterken ;
  • CO2 reductie door materiaalkringlopen te sluiten;
  • de keten verkorten tussen producent en consument.

Deze doelstellingen zijn geïnspireerd door het charter van de Werkgroep Stadslandbouw Gent.

Grondverbetering met compost zorgt ervoor dat de grond meer Koolstof opslaat en beter bestand is tegen erosie en uitdroging. Door zelf te composteren sluit je materiaalkringen en doe je zo aan CO2-reductie.

Lochtingen is niet alleen het meervoud van “lochting”, moestuin in het Gents, het is ook een werkwoord, synoniem voor tuinieren. In 2015 werd er op ecologisch verantwoorde wijze getuinierd op een eilandje op de Schelde aan de Jan Delvinlaan.

Met subsidies van Wijk aan Zet wordt nu een gemeenschapstuin opgebouwd in de perenboomgaard van het Lousbergpark. Daar wordt geteeld in bakken, maar wel in lijn met de principes van de Permacultuur. Bij het ontwerp van deze bakken is geprobeerd de manier waarop planten in de vrije natuur water opnemen uit de grond na te bootsen. Een deel van de bakken wordt gebruikt voor jeugdeducatie.

De Lochtingen is een sociaal ecologisch project. Zo wordt een aanzienlijk deel van de opbrengst ter beschikking gesteld voor armoedebestrijding en worden kansengroepen betrokken bij het tuinieren. Wil je het op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

In de groep van de Lochtingen wordt ook gewerkt rond verticaal tuinieren. Een project om groenafval uit de buurt te composteren zit in de pijp. Er wordt daarbij nagedacht over methoden om het composteringsproces te optimaliseren. Een van de pistes is werken met een warmtewisselaar.

Gent kent al enkele stadslandbouwprojecten die zich vooral richten op het betrekken van de diverse groepen die hier samenleven, zoals De Site. De Lochtingen heeft dezelfde ambitie. Dit vind je ook terug in onze doelstellingen.

De Lochtingen heeft voor 2016 een subsidie gekregen van 2500 € van “Wijk aan Zet” van de stad Gent voor het opzetten van teeltbakken aan de randen van de perenboomgaard in het Lousbergpark. Hier de subsidieaanvraag.

Meedoen, meedenken en meebeslissen?
Vul het aansluitingsformulier in.

Wat je moet nog weten over de Lochtingen?

We communiceren via een blog en via een mailinglist maar liefst ‘face to face’.

Leden kunnen allemaal op de blog Logboek Lochtingen publiceren. Meer uitleg vind je hier.

Aanmelden bij de interne mailinglist kan je via deze pagina.

Het huishoudelijk reglement van de Lochtingen vind je hier.

De doelstellingen van de Lochtingen zijn de basis voor onze samenwerking. Ze vormen ook het kader voor discussie. Als buurtcohesie je nauw aan het hart ligt, je groene vingers hebt of het klimaat je zorgen baart dan is dit iets voor jou. Er wordt getuinierd in een ontspannen sfeer. Niet alle werk is altijd even leuk, maar de sociale doelstellingen en de klimaat doelstellingen maken het wel zinvol.

Feedback:

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s